Activiteiten en nieuws

Volksraadpleging Middag-Humsterland tot 6 Nov

Tot 6 november kunnen we aangeven wat we willen. Middag-Humsterland als gebied bij één gemeente onderbrengen? Of toch niet…. En dan gemeente Westerkwartier of de BMWE (Hoogeland) gemeente.

Het Middag Humsterland ligt tot nu tot verdeeld over twee gemeenten. Toen de herindeling in beeld kwam was het beleid dat het hele Middag Humsterland onder een toekomstige gemeente Hoogeland zou komen te vallen. Dit leidde tot veel verbazing en protest. O.a. de gemeente Zuidhorn heeft dit aangekaart bij de commissie-Jansen. Het moest aan het gebied zelf worden gevraagd. En zo geschiede.

midhum_topo
Bron: http://middaghumsterland.nl

Maar wat te kiezen? En hoe gaan de gemeentes om met de uitslag. Eén gebied heeft voordelen als het gaat om de ontwikkeling van bijvoorbeeld toerisme en de landbouw. Aan de andere kant; wie heeft er last van gehad dat het twee gemeentes zijn geweest? Niet veel mensen denk ik. Dat komt mede omdat de gemeentes hebben geprobeerd om samen op te trekken als het om dit gebied gaat.

Dan de vraag welke gemeente? Historisch gezien lijkt het MH gebied meer richting het Westerkwartier gericht dan richting Hoogeland. Iets wat o.a. is terug te vinden in de taal. Is dat dan de enige afweging? Hoe zit het met school beleid, gebiedsontwikkeling, verkeersveiligheid, ondernemersklimaat etc…. Het simpele antwoord is, ik heb geen idee. Gemeente Hoogeland staat in de kinderschoenen en het Westerkwartier is nog druk bezig beleid te maken. Een keuze zal dus eerder zijn waar voel ik me nu het meest thuis. Gemeente Winsum of gemeente Zuidhorn…

Herindeling Westerkwartier

Herindeling Winsum

Wat wordt er met de uitslag gedaan?
Het is aan de gemeenteraden om te beslissen hoe de herindeling eruit komt te zien. Het is ook een volksraadpleging en niet een referendum. Ja als woordkeuze zo belangrijk wordt, weet je dat het om het ambtelijk apparaat gaat. Wat ze ermee doen kon burgemeester Bert Zwart niet goed aangeven. De uitkomst moet volgens hem zwaar wegen. Maar bij welke opkomst, uitkomst, verdeeldheid over het gebied… Hoe daar mee om te gaan willen de gemeentes niet aangeven.

Daarom zie ik eigenlijk maar één oplossing. Zorg dat er zoveel mogelijk wordt ingezonden. Laat zien dat het je wat uitmaakt. En bovenal kies waar je je het beste bij voelt.

Groet,

Harm