Activiteiten en nieuws

Groninger Molenweekend 2017

De molen is zaterdag 10 en zondag 11 juni geopend voor publiek van 10:00 t/m 17:00 uur. Het bezoeken van de molen is gratis. Bij voldoende wind gaan de wieken draaien en zal de molen het water oppompen zoals deze dat altijd gedaan heeft.

(Zie ook even mijn oproep onderaan)

U kunt uw auto of fiets parkeren op de molenparkeerplaats aan de doorgaande weg langs het Aduarderdiep. Via het grindpad kunt u dan de molen bereiken. Het adres is Aduarderdiep 3 in Den Ham

Kijk ook op onze facebook pagina : Molen eolus

Molen De Eolus in Den Ham is een achtkantige poldermolen gebouwd in 1821, staande aan het Aduarderdiep vlak bij Steentil. De molen is gebouwd om de waterhuishouding in de Fransumerpolder op peil te houden, en heeft tot ver in de jaren 80′ als hoofdbemaling deze functie uitgeoefend. Pas in 1986 is de hoofdbemaling overgenomen door een gemaal. Toch kan de molen nog steeds, mocht dit nodig zijn op windkracht de polder bemalen.

Er worden op verzoek rondleidingen, of uitleg over de werking van de molen gegeven. In en bij de molen zijn verschillende fraaie modelmolens te bezichtigen. Enkele grotere modellen (+- 4 meter) heeft de vrijwillige molenaar Rob Hoving (23 jaar) zelf gebouwd. Daarnaast worden er molenboeken en molenansichtkaarten te koop aangeboden.
Ook is er in de molen een kleine bescheiden vaste expositie over molens en waterschap uitgestald met onderdelen en gebruiksvoorwerpen. Voor de jongere bezoekers zijn er gratis molen kleur en puzzelboekjes verkrijgbaar.

Oproep:

Heeft u in de schuur of op zolder nog spulletjes liggen wat waterschap of molen gerelateerd is die u wel kwijt wil? U zou deze spulletjes als gift kunnen geven voor in de molen!